Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Bestraling

Radiotherapie (bestraling) betekent behandeling door middel van straling en is gericht op het wegnemen van de oorzaak. Met de bestraling is het de bedoeling de ongewenste groei van cellen te stoppen of af te remmen. De straling beschadigt de cellen. Door deze beschadiging stoppen de cellen met groeien en sterven af. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling en heeft daarom alleen effect in het gebied dat door de straling wordt getroffen. Om het kwaadaardige gezwel goed te behandelen en de gezonde weefsels zo min mogelijk te belasten, wordt een nauwkeurig bestralingsplan opgesteld.

Radiotherapie, al dan niet in combinatie met andere behandelingsmethoden, kan worden overwogen ter behandeling van pijn bij patiënten met kanker. Bestraling kan gegeven worden voor:

  • Pijn door de tumor zelf.
  • Pijn door metastasen (uitzaaiingen).

Er kan worden gekozen voor een langdurige, kortdurende of zelfs eenmalige bestraling. Dit is o.a. afhankelijk van de opzet van de bestralingsbehandeling, curatief (met als doel genezing) of palliatief (met als doel het zo lang mogelijk handhaven van een zo goed mogelijke kwaliteit van leven).

Wel moet gekeken worden naar de voor- en nadelen van de behandeling in relatie tot de kansen op een zinvol effect, de belasting en gevolgen ervan. Dit bij voorkeur door een multidisciplinair team.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel