Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Integrale benadering

De behandeling van pijn in de palliatieve fase wordt op de individuele situatie van de patiënt afgestemd. Deze dient te zijn gericht op de volgende dimensies:

  • Lichamelijke dimensies
  • Cognitieve dimensies; begrip, kennis, herinneringen en geheugen, probleem oplossen en informatieverwerking
  • Affectieve dimensies; emoties en gevoelens
  • Sociale dimensies
  • Existentiële dimensies; verlies van zelfstandigheid, toename van afhankelijkheid, verlies van de regie over het eigen leven
  • Culturele dimensies

Inzicht hebben in deze factoren is van belang voor een integrale (allesomvattende) benadering en kan daardoor leiden tot een effectievere behandeling van pijn in de palliatieve fase. Voorlichting, heldere communicatie en continuïteit van zorg dragen in belangrijke mate bij aan het effect van de pijnbehandeling.

Waar mogelijk dienen de naaste familieleden en/of vrienden bij de voorlichting betrokken te worden. Voorlichting, educatie en het gevoel van controle bij patiënten met kanker en hun naasten draagt bij aan het succes van de pijnbehandeling. De inzet van ondersteunende zorg door palliatief verpleegkundigen is uitermate belangrijk. Persoonlijke beschikbaarheid en aandacht van hulpverleners zijn de belangrijkste kenmerken van goede zorg.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel