Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Paracetamol

Paracetamol kan bij de behandeling van matig ernstige pijn bij patiënten met kanker als eerste stap worden toegepast. Paracetamol is een niet-opioïde pijnstiller. Het is pijnstillend en koortsverlagend en is vrij verkrijgbaar. Paracetamol is een relatief veilig geneesmiddel en geeft nauwelijks bijwerkingen. Het beïnvloedt de werking van andere medicijnen niet. 

Paracetamol is een goede en veilige pijnstiller.

Als tablet is de dosering van paracetamol 500-1000 mg 4 maal per dag of als zetpil 1000 mg 3-4 maal per dag. Als zetpil wordt paracetamol langzaam en in wisselende mate opgenomen. In sommige situaties kunnen tijdelijk hogere hoeveelheden worden gegeven, maar niet meer dan 6 gram per 24 uur en niet langer dan enkele dagen. Bij doseringen tot 4 gram per dag treden nauwelijks bijwerkingen op (m.n. geen leverschade).

Bij een overdosering geeft paracetamol schade aan de lever en nieren. Paracetamol kan gecombineerd worden met een NSAID. Wanneer overgegaan wordt op opioïden (morfine-achtige) kan de paracetamol gewoon doorgenomen worden. Het voordeel van de combinatie van een paracetamol en een opioïd is dat beide middelen worden versterkt in hun werkingen, waardoor minder van het opioïd ingenomen hoeft te worden. Een nadeel van de combinatie is het grotere aantal medicijnen dat moet worden ingenomen.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel