Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Operatie

Er zijn drie soorten operaties:

  1. De diagnostische operatie wordt uitgevoerd om ziek weefsel te onderzoeken.
  2. De curratieve operatie wordt uitgevoerd ter genezing. Een curatieve operatie wordt bijna altijd in combinatie gedaan met andere behandelingen zoals bestraling of chemotherapie.
  3. De palliatieve operatie is uitsluitend bedoeld om klachten te verhelpen of te verminderen. Genezing is niet meer mogelijk. Verwijdering van tumorweefsel geeft een verminderde druk en daardoor minder pijnklachten.

Het verrichten van een operatieve ingreep kan bij patiënten met kanker en pijn een verbetering geven van de aanwezige pijnklachten of zelfs leiden tot het verdwijnen ervan. Bij pijn ten gevolge van de tumor zelf, bepaalt een multidisciplinair team of een operatieve ingreep zinvol is. Een operatieve ingreep kan zowel met een curatieve als met een palliatieve intentie verricht worden.

Er moet echter een afweging gemaakt worden wat de voor- en nadelen van een oparatie zijn in relatie tot de kansen op een zinvol effect, de belasting en gevolgen van de ingreep en de mogelijke alternatieven (radiotherapie, chemotherapie of een combinatie hiervan).

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel