Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Pijn vanuit de organen

Pijn vanuit de organen (viscerale pijn: buik, bekken en borstkas) wordt veroorzaakt door obstructie (verstopping) van een doorgang in een orgaan of door beschadiging van bijvoorbeeld het longvlies, het kapsel van de lever of het buikvlies. Deze pijn komt het meest voor bij maag- darm- en gynaecologische tumoren.

Bij levermetastasen (uitzaaiingen) ervaart de patiënt de pijn als een continue zeurende pijn onder de rechter ribbenboog. Ook kan het middenrif geprikkeld raken, wat pijn kan veroorzaken in de rechter schouder. Als de galblaas is verstopt, kan dit ook pijn geven in het schouderblad.

Alvleeskliertumoren en vergrote lymfklierpakketten geven pijn door beschadiging van de achterste buikwandstructuren en door ingroei in de zenuwknoop waar alle zenuwen uit de bovenbuikorganen samenkomen. De patiënt voelt pijn in de maagstreek en/of het midden van de rug. De pijn is continue vervelend aanwezig en verergert met liggen en wordt minder met zitten.

Darmverstopping geeft een verspreide buikpijn en komt veelvuldig voor bij tumoren van de eierstokken en de darm. Uitgezette darmen geven een continue of koliekachtige (aanvalsgewijze) pijn en gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en verstopping.

Tumor ingroei in het buikvlies geeft pijn door ontstekingsreacties, verklevingen en vocht in de buik. Meestal komen de tumoren uit de eierstokken, de maag en de darm. De pijn is scherp en krampend en verergerd na het eten. Veelvuldig komen misselijkheid en verstopping voor en wordt de buik dikker.

Urologische-, gynaecologische- en endeldarmtumoren kunnen pijn geven in het perineum (bilnaad). De pijn verergert met het zitten en staan. Met plassen en ontlasting kan er een hevige krampende pijn optreden.

Maag-darm tumoren, gynaecologische en urologische tumoren kunnen verstopping van de urineleider geven. In een acute situatie bestaat er een hevige aanval van krampen in de flank. In minder acute situaties overheerst er pijn in de flank met uitstraling naar de lies. Hevige koliekpijnen komen en gaan en geven vaak ook misselijkheid en braken.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel