Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Botpijn

Botmetastasen (uitzaaiingen) zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten. De oorspronkelijke tumorcellen komen voornamelijk uit de longen, de borst en de prostaat.

De pijn in het bot wordt veroorzaakt door directe ingroei van de tumor, een spontane breuk of door schade aan de omliggende spieren en banden. Een goede behandeling is radiotherapie dat bij veel patiënten pijnverlichting geeft. Botmetastasen in de wervelkolom komen het meest voor.

Meestal ontstaat er eerst nek of rugpijn. Weken of maanden later kan er neurologische uitval optreden. Belangrijk is dat er op tijd een diagnose wordt gesteld. Een MRI kan dit bevestigen. Naast radiotherapie zijn toediening van corticosteroïden een goede manier om de pijn en de neurologische uitval te verminderen. Als de radiotherapie niet helpt kan een operatie worden overwogen.

Botmetastasen in de heup en bekkenregio kunnen behalve lokale pijn ook uitstralende pijn geven door ingroei in o.a. de zenuwen. Het lopen en zitten kan hierdoor veel pijn veroorzaken. Ook hiervoor kan radiotherapie overwogen worden.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel