Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Meetinstrumenten

Een belangrijke voorwaarde voor een goede pijnbehandeling is het regelmatig meten en registreren van de pijn. De aandacht voor de pijn en het vragen naar een pijnscore geeft een betere inschatting van de ernst van de pijn en het effect van een behandeling. Er zijn meetinstrumenten die voor het meten van pijn gebruikt kunnen worden.

De zogenaamde Visuele Analoge Schaal gaat uit van de veronderstelling dat de patiënt zelf over de karakteristieken en intensiteit van de pijn kan rapporteren.

VAS
De VAS bestaat uit een 10 centimeter lange horizontale lijn die loopt van 'Geen pijn' (0) tot 'ergst denkbare pijn' (10). De patiënt wordt gevraagd hierop een markering aan te brengen. De score wordt dan gemeten en uitgedrukt in millimeters of centimeters. Het is een eenvoudige methode om pijn in een score, in dit geval millimeters of centimeters te laten uitdrukken.

NRS
Een betrouwbare en makkelijke manier om de pijnintensiteit te meten is door de patiënt te vragen om een cijfer toe te kennen aan de mate waarin hij zijn pijn beleeft. Zo’n schaal wordt de Numerieke beoordelings (Rating) Schaal genoemd (NRS).

De NRS is een schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (ergst denkbare pijn) en wordt het meest gebruikt. Een NRS van 1-4 wordt getypeerd als milde pijn, van 5-6 als matige pijn en 7-10 als ernstige pijn.

VRS
De Verbal Rating Scale (VRS) wordt de patiënt gevraagd een term te kiezen die het best overeenkomt met zijn klacht. Het is een zespuntsschaal waarbij gekozen kan worden uit geen, heel licht, licht, nogal, ernstig, heel ernstig.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel