Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

NSAID's

NSAID's (niet-steroïde ontstekingsremmende middelen) zijn pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende geneesmiddelen. NSAID's mogen niet zonder advies van een arts gebruikt worden. Verschillende NSAID's mogen niet met elkaar gecombineerd worden. Ze kunnen de werking van diverse andere medicijnen beïnvloeden. De bijwerkingen moeten voor de individuele patiënt zorgvuldig worden afgewogen tegen de mogelijke baten.

Voor de behandeling van milde tot matige pijn (NRS 1-6) is het gebruiken van paracetamol en/of een NSAID over het algemeen voldoende. Een combinatie van paracetamol en NSAID is het best adviseerbaar. De meest toegepaste NSAID’s zijn diclofenac, naproxen en ibuprofen. De bijwerkingen op maag, nier en hart beperken het langdurig gebruik bij risicogroepen. Hoewel de nieuwere NSAID’s (Cox-2 remmers) minder schadelijk zijn voor maag en darmen is dit niet specifiek aangetoond bij patiënten met pijn bij kanker.

Maximum effect
Het pijnstillend effect van de NSAID’s is afhankelijk van de dosis. Boven de maximale dosis is er geen extra pijnstillende werking meer (een plafond effect): bij een hogere dosis neemt het effect niet toe, wel de bijwerkingen.

Geen verschil in werking
Tussen de NSAID’s onderling is er geen verschil in werking, ook niet tussen de oude en de nieuwere NSAID’s. Een combinatie heeft daarom geen meerwaarde. De toediening van een NSAID in crème of gel is ongeschikt voor de behandeling van chronische pijn.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel