Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Neuropathische pijn bij kanker vaak onvoldoende behandeld

Een dwarsdoorsnedeonderzoek onder patiënten met kanker laat zien dat 40% van de patiënten met matige tot ernstige pijn ook neuropathische pijnklachten heeft. In Pain Practice melden Anne Oosterling en medewerkers uit het Radboudumc dat de meerderheid van deze patiënten hiervoor geen adequate behandeling ontvangt.

Oosterling en collega's wilden meer inzicht in het vóórkomen van neuropathische pijn bij kankerpatiënten en in de ernst en behandeling hiervan. Daarnaast wilden zij met hun onderzoek duidelijker krijgen wat de impact van dit type pijn is op het kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Om dit te weten te komen, lieten zij kankerpatiënten tijdens een regulier ziekenhuisbezoek vragenlijsten invullen. Onder meer om de aanwezigheid en ernst van pijnklachten te bepalen en om de aanwezigheid van neuropathische pijn te registeren.

Uitkomsten

Uit 892 ingevulde vragenlijsten bleek dat 23% van de patiënten matige tot ernstige pijnklachten had en dat bij 19% sprake was van neuropathische pijnklachten. Met name patiënten met hevige pijn hadden last bij het dagelijks functioneren. Toch bleek ook dat vooral bij patiënten met geen of geringe pijnklachten de aanwezigheid van neuropathische symptomen een relatief grote impact had op de dagelijkse activiteiten, schrijven Oosterling et al. De bevindingen tonen volgens hen aan dat zowel bij patiënten met geringe en hevige pijn de aanwezigheid van neuropathische pijnklachten gepaard gaat met een impact op het dagelijks functioneren.

Medicatie behoeft verbetering

Uit analyse van de medicatiegegevens bleek verder dat slechts 8% van de patiënten met neuropathische pijnklachten specifieke medicatie hiervoor ontving, zoals antidepressiva of anti-epileptica. De behandeling van neuropathische pijnklachten bij patiënten met kanker behoeft verbetering, concluderen Oosterling en collega's.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel