Foutmelding

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Wat zijn de oorzaken?

Pijn bij kanker kan verschillende oorzaken hebben, te weten:
 

 • Pijn door de tumor en uitzaaiingen (metastasen)
  Deze pijn komt het meeste voor. Door druk van de tumor in de huid, spieren en botten ontstaat er pijn die constant aanwezig is en wordt vaak als stekend en zeurend omschreven. Als de tumor op de organen drukt ontstaat er een vage, diffuse pijn die moeilijk aanwijsbaar is. Deze pijn kan uitstralen naar bijvoorbeeld de schouder en de rug. Een maaltijd kan deze pijn verergeren. Als de tumor op een zenuw of het ruggenmerg drukt geeft dit spontane prikkelingen, tintelingen en pijnscheuten. De huid kan extra gevoelig worden.
   
 • Pijn door de behandeling
  Een operatie, bestraling en chemokuren kunnen ook pijn veroorzaken. Na een operatie kan pijn ontstaan na het verwijderen van een borst of het verwijderen van de lymfklieren uit de oksel.  Na chemokuren kan er pijn ontstaan in de handen en voeten of door ontstekingen van het slijmvliezen. Na een bestraling kan ook pijn ontstaan in de slijmvliezen, maar ook door verharding van het bestraalde gebied.
   
 • Pijn door bijkomende factoren
  Pijn kan ook ontstaan door langdurige bedlegerigheid, doorliggen, verstopping van de darmen, infecties etcetera.

PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy   -    online by:reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel